Autópálya matrica ára 2015, megyei matrica, autópálya díjak-árak - díjtáblázat 2015

Díjtáblázat 2015

E-MATRICA

A használati díjas e-matricás rendszerbe tartoznak a motorkerékpárok, személygépkocsik és annak pótkocsija, továbbá a legfeljebb 3,5 tonna megengedett legnagyobb össztömegű tehergépjárművek, lakóautók és autóbuszok, valamint ezek vontatmányai.

A díj mértéke a gépjármű kategóriájától függ. A gépjárművek díjkategóriába sorolása a szállítható utasok számától és a gépjármű súlyától függ, mely adatokat a forgalmi engedélyben szereplő hatósági bejegyzés alapján kell meghatározni.

D1 díjkategória: a motorkerékpár, valamint a legfeljebb 3,5 tonna megengedett legnagyobb össztömegű – a személygépkocsi vezetőjét is ideértve legfeljebb 7 személy szállítására alkalmas - személygépkocsi és annak vontatmánya;

D2 díjkategória: a D1 kategóriába nem tartozó valamennyi személygépkocsi, amely 7 főnél több személy szállítására alkalmas, valamint a legfeljebb 3,5 t megengedett legnagyobb össztömegű tehergépkocsi és a lakóautó;

B2 díjkategória: autóbusz;

U díjkategória: a D2 és a B2 díjkategóriába tartozó járművek vontatmánya, melyre a jogosultságot minden esetben a vontatmány rendszámára kell megvásárolni.

 

A díjtáblázat érvényes 2015.01.01-től. A díj minden esetben bruttó díj, tartalmazza az áfát.

Díjkategória

heti (10 napos)

Havi Éves országos 

ÉVES Megyei

D1M (motorkerékpár) 1 470 Ft - - -
D1 (motorkerékpár, ≤ 3,5 t személygépkocsi 7 főig és ezek vontatmánnyal is) 2 975 Ft 4 780 Ft 42 980 Ft 5 000 Ft
D2 ( a D1 kategóriába nem tartozó személygépkocsi 7 fő felett, ≤ 3,5 tehergépkocsi, lakóautó) 5 950 Ft 9 560 Ft 42 980 Ft 10 000 Ft
U (D2 és B2 kategóriák vontatmányai) 2 975 Ft 4 780 Ft 42 980 Ft 5 000 Ft
B2 (busz) 13 385 Ft 21 975 Ft 199 975 Ft 20 000 Ft

A motorkerékpárokra havi, éves országos és éves megyei matrica a D1 díjkategóriának megfelelő árakon vásárolható.

A díjat a díjköteles útszakaszra való felhajtás előtt kell megfizetni! Az úthasználati jogosultság gépjárműhöz kötött adatait (forgalmi rendszám, a gépjármű és a vontatmány megengedett legnagyobb össztömegének értékét) a forgalmi engedélyben szereplő hatósági bejegyzésnek megfelelően kell megadni. A jogosultság a megadott időtartamon belül minden díjköteles útszakaszra érvényes.

Az egyes jogosultságok a következő érvényességi időtartamokra vásárolhatók:

  • heti jogosultság: a vásárló által megjelölt kezdő napra és további 9 napra (összesen 10 egymást követő naptári napra).

  • havi jogosultság: a vásárló által megjelölt kezdő naptól a következő hónapban számát tekintve a kezdő nappal megegyező nap 24 óráig; ha ez a nap a lejárat hónapjában hiányzik, a hónap utolsó napjának 24 óráig.

  • éves jogosultság: a tárgyév első napjától, későbbi vásárlás esetén a vásárlás időpontjától a tárgyévet követő év január 31. napjának 24. órájáig (összesen 13 hónap,amennyiben a vásárlás tárgyév január 1-én történik). A jogosultság vásárlás visszamenőleg nem érvényes.

Amennyiben Ön a vásárlás napját jelöli meg kezdő napnak, úgy az érvényesség kezdete az e-matrica kifizetésének időpontja.

Fontos megjegyezni, hogy az e-matrica megvásárlása nem keletkeztet a vásárlást megelőző időpontra vonatkozó – visszamenőleges – úthasználati jogosultságot.

Nem kell díjat fizetni a közút lezárásának vagy forgalom korlátozásának, elterelésének időtartama alatt, ha a díjas útszakaszt az arra feljogosított hatóságok, terelőútként jelölik ki. Az úthasználati jogosultsággal nem rendelkező járművek a terelőútként kijelölt díjas utat csak az első kihajtási lehetőségig használhatják díjmentesen.

MEGYEI E-MATRICA

A megszokott időalapú matricák mellett (heti/10 napos, havi, éves) egy új, területi alapú, éves matricatípus válik elérhetővé a D1M, D1, D2, U és B2 kategóriába tartozó járművek esetén, amellyel egy megye gyorsforgalmi díjköteles úthálózata használható. Egy járműre több megyei e- matrica is váltható. E jogosultság érvényességi ideje megegyezik az éves jogosultság érvényességi idejével.

Az alábbi megyékre lehetséges éves megyei matricát vásárolni (díjköteles úthálózattal rendelkeznek)

Bács-Kiskun megye, Baranya megye, Borsod-Abaúj-Zemplén megye, Csongrád megye, Fejér megye, Győr-Moson-Sopron megye, Hajdú-Bihar megye, Heves megye, Komárom-Esztergom megye, Pest megye, Somogy megye, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye, Tolna megye, Vas megye, Veszprém megye, Zala megye