Adókedvezmény nyugdíjbiztosítás esetén

Múlt év elejétől újra jár a nyugdíjbiztosítások után adókedvezmény, de a szerződők ezt nem automatikusan kapják, hanem a biztosító igazolása alapján, a személyi jövedelemadó bevallásukban igényelhetik vissza. adokedvezmenyek-2015-2016.jpg

Az adóhatóság az adójóváírást - a díjigazolás alapján kitöltött - szja-adóbevallás benyújtását követő 30. napon utalja. A visszajáró összeg azonban nem közvetlenül az ügyfélhez, hanem a biztosítóhoz érkezik, amely jóváírja azt az ügyfél megtakarítási számláján, ezzel is növelve a nyugdíjcélú megtakarításának összegét. Az adójóváírás az éves befizetés 20 százaléka, de legfeljebb 130 ezer forint lehet.

Az adójóváírásnak további feltételei is vannak. Egyrészt az ügyfélnek minden adótartozását rendeznie kell. Másrészt megfelelő nagyságú adóval is rendelkeznie kell. Előfordulhat ugyanis, hogy a családi adókedvezmény érvényesítése után már nem elegendő az adó a nyugdíjbiztosítási kedvezmény teljes körű visszatérítéshez. Ilyenkor - az adott évben - csak a maradék adóhoz igazodó támogatási összeg jelenhet meg az ügyfél számláján - írja közleményében az Union biztosító.