Ezt is tudni kell az adóbevallásokhoz

Sokszor felmerül a személyijövedelemadó-bevallások és a társaságiadó-bevallások kitöltése során, hogy mely jövedelmek minősülnek ellenőrzött külföldi társaságtól kapott jövedelmeknek, ehhez magát az ellenőrzött külföldi társaság fogalmát kell tisztázni. Nem minden esetben minősülnek ellenőrzött külföldi társaságnak az annak látszó vállalkozások, amelyeket a köznyelvben off-shore társaságokként emlegetnek.

Az átláthatósági vizsgálatok során nagyon sok esetben megállapítják az "off-shore" helyszínen székhellyel rendelkező anyavállalatok esetében, hogy nem átlátható a társaság, pedig a valóságban először azt kell megvizsgálni, hogy egyáltalán ellenőrzött külföldi társaságnak lehet-e tekinteni az "off-shore" helyszínen székhellyel rendelkező vállalkozást, mert ezt önmagában a székhelye nem fogja feltétlenül megalapozni.

Első körben érdemes az ellenőrzött külföldi társaság fogalmát megismerni, hogy be tudjuk azonosítani, ha ilyen társaságtól kapott vagy ilyen társaságnak fizetett jövedelemről van szó. Tapasztalatok szerint nagyon sokszor nem történik meg a beazonosítás, pedig a jövedelem megfelelő adózásához erre szükség van.