Családi kedvezmény 2016 két gyermek után - emelkedik a kétgyermekesek családi adókedvezménye

Ennyivel emelkedik jövőre a kétgyermekesek családi adókedvezménye - Nagyjából 300 ezer családot érintett az adó- és járulékkedvezmény – közölte a Nagycsaládosok Országos Egyesületének elnöke vasárnap az M1 aktuális csatorna reggeli műsorában.

Családi adókedvezmény 2016 - feltételek, nyomtatvány


Székely Hajnalka rámutatott, már az egy gyermeket nevelő családok is igénybe vehetik a kedvezményt. 2016-tól a kétgyermekes családok adókedvezményének mértéke emelkedik – tette hozzá. Jelenleg egy két gyermekes család gyermekenként nettó 10 ezer forintot tud visszaigényelni, ez az össze 12 500 forint lesz január elsejétől – közölte Székely Hajnalka.

Duplájára nő a kétgyerekes családok adókedvezménye

Négy év alatt duplájára nő a kétgyermekes családok adókedvezménye, ami 350 ezer család megélhetését könnyíti meg. A kormány célja, hogy havi szinten 40 ezer forint maradjon a két gyereket nevelő családoknál az adókedvezmény révén. 2011–2014 között összesen 790 milliárd forint többlettámogatás maradt a családoknál az adókedvezmény jóvoltából, ami családonként 833 ezer forint megtakarítást jelent.

Folyamatosan emeli a kormány a két gyermeket nevelők családi adókedvezményét 2019-ig, amikor már havonta negyvenezer forintnyi adókedvezmény marad. Első lépésként január 1-jétől minden hónapban ötezer forinttal többől gazdálkodhatnak – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára. Novák Katalin elmondta: eddig az egy-, illetve kétgyermekes családoknál havonta gyerekenként tízezer forintnyi adókedvezményt érvényesíthettek a szülők, míg három után már közel 100 ezret.

Ezt a nagy különbséget szeretnék most csökkenteni, és ezzel is támogatni, hogy minél több gyermek szülessen, és megálljon a 34 éve tartó népességcsökkenés. – A cél, hogy 2019-ig havi szinten 40 ezer forint maradjon a két gyereket nevelő családoknál az adókedvezmény jóvoltából – fűzte hozzá. Fontos tudnivalóként sorolta, hogy az adókedvezmény megosztható, tehát mindkét szülő igénybe veheti, a közfoglalkoztatásból származó jövedelem után is igényelhető, illetve 2014-től már nemcsak a személyi jövedelemadóból, hanem a járulékokból is érvényesíthető, amennyiben az alacsonyabb jövedelme miatt valaki nem tudná a teljes kedvezményt igénybe venni.

Novák Katalin úgy fogalmazott: 2010-ben ugyan létezett egy kezdetleges formája az adókedvezménynek, ez azonban csak három vagy több gyerek után járt és mindössze négyezer forint volt havonta. – Az Orbán-kormány első lépései között kibővítette ezt a lehetőséget. Ennek az intézkedésnek köszönhetően míg 2010-ben csak 13 milliárd forint jutott családi adókedvezményre a költségvetésből, addig 2014-ben már 240 milliárd, amelynek köszönhetően közel 900 ezer család tudta igénybe venni ezt a lehetőséget – hangsúlyozta az államtitkár, aki kiemelte: 2011–2014 között összesen 790 milliárd forint többlettámogatás maradt a családoknál az adókedvezmény jóvoltából, ami családonként 833 ezer forintos megtakarítást jelent. Novák Katalin az elmúlt öt év családbarát intézkedéseit méltatva kiemelte az ősztől induló térítésmentes közétkeztetést a bölcsődékben és az óvodákban, a felmenő rendszerben bevezetett ingyenes tankönyvellátást, illetve az első házasoknak járó, idén elindított adókedvezményt.

A Fidesz-frakció,reagálva az államtitkár szavaira, közölte: amióta a magyar adórendszerben a gyermek az első, a családoknál egyre több pénz marad és egyre több gyermek születik. A családi adókedvezmény hat év alatt 1300 milliárd forintot hagy a szülők zsebében, jövőre a kétgyermekesek családi adókedvezménye tovább nő. A közlemény felidézte: a baloldal kormányzása alatt eltörölték a családi adókedvezményt és még a családi pótlékot is meg akarták adóztatni. Választási programjaikban is a családi adórendszer eltörlését tervezték és nemmel szavaztak a családok terheinek csökkentésére a 2016-os költségvetés elfogadásakor.