Áfa-2014, mértéke áfa összege 2014: Liszt, tej, zöldség-gyümölcs: megdöbbentő áfaügy

Áfa 2014 - Érthetetlennek tartják, miért maradnának ki az áfacsökkentésből.

Megdöbbentőnek tartják a malomipar, a tejágazat és a zöldség-gyümölcs szektor szereplői, hogy a jelenlegi elképzelések szerint az általuk előállított alapvető élelmiszerekre nem terjedne ki a januártól várható kormányzati áfacsökkentés. Mindhárom ágazatban újra erőteljes lobbizás indulhat, hogy beférjenek a kabinet áfamérséklési programjába, amely egyelőre kiforratlannak tűnik.



Nem akar a malomipar az utóbbi időben ellehetetlenült húsipari vállalkozások sorsára jutni, ezért az egyre tömegesebbé váló lisztpiaci áfacsalások és a romló versenyképességi helyzet miatt továbbra is azt szorgalmazza, hogy a kormány csökkentse a liszt 27 százalékos áfáját – mondta az agrarszektor.hu-nak Pótsa Zsófia, a Gabonaszövetség főtitkára. Az iparág szereplőit – tette hozzá - megdöbbentette Lázár János miniszterelnökséget vezető államtitkár hét eleji bejelentése, amely szerint a kabinet az alapvető élelmiszerek közül csak a sertés- és a baromfihúsok áfáját faragná le 10 százalék alá, és az adómérséklésből a liszt kimaradna.

A húsipar jövedelmezőségi gondjait mutatja, hogy a közelmúltban a Kapuvári Hús Zrt. és a Pápai Hús 1913 Kft. is csődbe jutott, de hasonló események a nagy malomipari cégek között is lejátszódtak az utóbbi években. Így például a felszámolták a székesfehérvári Cerbonát és Cornexit, illetve a nyíregyházi ABO-csoportot, és fennáll a veszélye annak, hogy a még működő vállalkozások is hasonló sorsra jutnak az évek óta tartó negatív árverseny miatt.

A Gabonaszövetség a feketepiac ás az adócsalások visszaszorítása érdekében a napokban újra kezdeményezte, hogy a kormány drasztikusan – 5 százalékra - mérsékelje a liszt áfáját, más ágazati termékeknél pedig vezesse be a gabona- és az olajosmag-piacon már alkalmazott fordított áfát, amelynek használatát az augusztusban megjelent új uniós jogszabályok gyorsítják és könnyítik. A szövetség ez ügyben levelet írt Czerván Györgynek, a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkárának, Pankucsi Zoltánnak, a nemzetgazdasági tárca helyettes államtitkárának, Font Sándornak, a parlamenti mezőgazdasági bizottság elnökének és Jakab Istvánnak, az Országgyűlés alelnökének.

Nem érti a Fruitveb:
Teljesen elfogadhatatlan és érthetetlen, hogy a kormány nem a zöldség-gyümölcs ágazatban kezdi a tervezett áfacsökkentést – reagált a Lázár-féle bejelentésre Mártonffy Béla, a Fruitveb Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke. Szerinte nem gazdasági szempontok, hanem a lobbierők határozzák meg, hogy az áfamérséklés kapcsán mely termékeket veszi előre a kabinet. A Fruitveb a jelenlegi 27 százalék helyett 5-10 százalék közötti áfakulcsot tartana elfogadhatónak. A gyors adóváltoztatásokat az is indokolná, hogy az Ernst and Young korábbi felmérései szerint a költségvetést sújtó, 130 milliárd forintra tehető éves élelmiszergazdasági bevételkieséséből a zöldség-gyümölcs szektor a legnagyobb mértékben, 55 milliárd forinttal részesedik. E tétel Mártonffy Béla szerint nagyobb, mint a sertés-, a baromfi- és a tejpiacról származó bevételkiesés együttvéve. A mai magas áfakulccsal a zöldség-gyümölcs ágazat nem lehet versenyképes, és nem mozdulhat el jelenlegi helyzetéből, amikor teljesítőképességének csak 30 százalékát használja ki – szögezte le a terméktanács elnöke.

Az alapvető élelmiszereket érintő áfacsökkentési programba be kellene vonni a kenyeret és a tejet is, amelyekre ugyan ma alacsonyabb, 18 százalékos adókulcs vonatkozik, de ez még mindig túlságosan magas – vélik szakértők. Az adóterhek 5-10 százalékra mérsékléséért évek óta fellépő, de most mellőzöttnek tűnő iparágak szereplői ma abban reménykednek, hogy Lázár János a tervezett áfaváltoztatások kapcsán a sertés- és a baromfihúst csupán példaként hozta fel, és az adómérséklés más alapvető termékekre is kiterjedhet. Mindenestre az ügy kormányon belüli kiforratlanságára utal, hogy a Vidékfejlesztési Minisztérium – amely az általános adócsökkentés „álharcosának” számít – hallgat és nem szólalt meg az adó és pénzügyekért felelős nemzetgazdasági tárca sem.

Nem képzelhető el, hogy a tej ne tartozzon az alapvető élelmiszerek közé, ezért a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács folytatja lobbi tevékenységét az eddig is szorgalmazott áfacsökkentés érdekében – fogalmazott Lukács László, a szervezet ügyvezető igazgatója. A magas áfakulcs a hazai iparági szereplőknek túlzott piaci konkurenciát teremt, illetve komoly versenyképességi problémákat okoz, és ez rontja a tejipari cégek gazdálkodási pozícióit - állapította meg.