Változzon-e a kötelező 2014-től? Kgfb-váltás!

Kötelező biztosítás váltás 2014: Konzultációs anyagot készített a PSZÁF a direkt kárrendezésről. Jelenleg Magyarországon a kárt okozó fél biztosítójánál kell elintézni a kötelező felelősségbiztosítás (kgfb) alapján járó kifizetést, de ennél ügyfélbarátabb a saját biztosítós - direkt - megoldás.

Az e mellett és ellen szóló érveket vette sorra a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) a honlapján közzétett konzultációs anyagában. A direkt kárrendezés lényege az, hogy a baleset károsultjának nem a károkozó biztosítójához, hanem a saját biztosítójához kell fordulnia.

Az ügyfél előnye az, hogy előre tudja, kár esetén hova kell fordulnia, és ez alapján tudatosan választhatja ki a kgfb-biztosítóját. Azt is tudja, hogy a biztosítójának érdeke őt jól kiszolgálni, különben nem nála fogja megújítani a szerződését.

Ezzel szemben jelenleg a károsult szerencséjén múlik, hogy kár esetén hova kell fordulnia, s milyen lesz a kárügyintézés színvonala.A biztosító számára a fő előny, hogy a kárrendezéssel is magához tudja kötni az ügyfelét, tehát bővül az ügyfélmegtartási eszköztára. Ennél is fontosabb, hogy az ügyfél a kárrendezés színvonalát a díjban is hajlandó lesz elismerni. Emiatt a biztosítók nemcsak az árak leszorításában, hanem a minőség javításában is érdekeltek lesznek. Hátránya a direkt kárrendezésnek, hogy költségei az ügyfeleket terhelik, így a díjak - a rendszer bevezetése előtti díjszinthez képesti - emelkednek. Költsége lesz a jobb szolgáltatásnak és a biztosítók közötti elszámolásnak is.

Jelenleg is végez direkt kárrendezést néhány biztosító, ha az ügyfél a kgfb-t és casco biztosítást is náluk kötötte.

A konzultációs anyag itt érhető el, mindenki leírhatja a véleményét a kérdésről a felügyeletnek: http://www.pszaf.hu/hirek_ujdonsagok/direkt_karrendezes.html

Kapcsolódó anyagok
A PSZÁF konzultációs anyaga a direkt kárrendezés esetleges magyarországi bevezetéséről (1138KB)