Kormány: nem igaz, hogy elbocsátásokat okozna a vasárnapi zárva tartás

Boltok vasárnapi zárva tartása : Rétvári Bence az ATV Startban elmondta, az európai parlamenti választások előtt különböző pártok jelöltjei közös nyilatkozatban vállalták, hogy amennyiben bejutnak az Európai Parlamentbe, azon fognak dolgozni, hogy a munkavállalóknak legyen szabad vasárnapja egész Európában.

Rétvári szerint nem igaz, hogy a vasárnapi zárva tartás miatt elbocsátásokra kell majd számítani; mint mondta, ha a vasárnapi zárva tartás következtében a munkaidő-beosztás sokkal átláthatóbbá válik, akkor ki fog derülni, hogy egyáltalán nem lesz szükség elbocsátásokra. Ráadásul a jövő évi költségvetés szerint a kiskereskedelmi forgalom két és fél százalékkal bővül, márpedig nagyobb forgalom esetén több munkavállalóra lesz szükség – érvelt az államtitkár, aki szerint a vasárnap dolgozó munkavállalók mintegy 80 százaléka nő, és korántsem mindegy, hogy például egy családanyának hétköznapra adnak szabadnapot, amikor az iskola miatt nem találkozhat a gyerekével, vagy vasárnap. Az államtitkár szerint az emberek egyébként is szerdán és szombaton vásárolnak a legtöbbet.

Rétvári szerint ugyanakkor hiába jóval kisebb a forgalom vasárnap, az áruházláncok akkor is kinyitnak, miután azt remélik, hogy ezzel előnyre tesznek szert a többi kereskedővel szemben. Így tehát végső soron mindenki kénytelen vasárnap is nyitva tartani, hogy versenyben maradjon.

Rétvári beszélt arról a tervezett szabályozásról is, amely szerint a legalább két éven át veszteséges áruházláncoknak be kellene zárniuk a Magyarországon működő bolthálózatukat. Rétvári szerint a szabályozás lényege, hogy mindenki arányosan viselje a közterheket, hiszen akinek például nincs nyeresége, az nyilvánvalóan nem fizet utána társasági nyereségadót.

Másfelől meglehetősen érdekes, hogy egyes cégek úgy maradnak itt az országban, és tartja fenn őket a tulajdonosa, hogy közben évek óta veszteségesen működnek – magyarázta Rétvári, aki szerint a javaslat célja nem az áfabevételek növelése, mert mint mondta, az áfabevételek hihetetlen mértékben növekedtek az elmúlt időszakban.