1308-as bevallás pdf nyomtatvány - adóbevallás 2013

A szakképzési hozzájárulásról és a képzés fejlesztésének támogatásáról szóló 2011. évi CLV. törvény 2013. január 1-jétől hatályos rendelkezéseire tekintettel az adózók a kifizetésekkel, juttatásokkal összefüggő adóval, járulékokkal és egyéb adatokkal egyidejűleg szolgáltatnak adatot az állami adóhatóság részére a szakképzési hozzájárulás kötelezettség előlegről és az (éves) elszámolásról a 1308-as bevallás 01-02-es lapján. Erre való tekintettel a szakképzési hozzájárulás bevallására rendszeresített külön nyomtatvány 2013-tól megszűnik. 2013. január 1-től a kifizetők az új jogcímeken (a szakképzettséget nem igénylő munkakörben, a 25 év alatti és az 55 év feletti, a tartósan álláskereső személyek, a GYED folyósítását követően, a GYES, valamint a GYET folyósítása alatt vagy folyósítását követően, a kutatóként, illetve a szabad vállalkozási zónában működő vállalkozások által) foglalkoztatott munkavállalók után is igénybe vehetik a szociális hozzájárulási adókedvezményt.

Az új és a jelenleg is igénybe vehető adókedvezményekre vonatkozó rendelkezésekre tekintettel a bevallás 12-es lapja került átstrukturálásra. A lap fejlécében "Az adókedvezmény jogcíme" kódkocka kitöltésével azon adókedvezményekre vonatkozóan közölhető adat, melyek más, foglalkoztatási célú adókedvezménnyel egyidejűleg nem vehetők igénybe.

A bevallás kitöltése során – a nyugdíjjogosultság szempontrendszerében történt változások miatt – figyelemmel kell lenni a magánszemély nyugdíjas státuszának jelölésére szolgáló kódok változására, mely szükségessé teszi a tavalyi kódoknak az adózói nyilvántartásokban való felülvizsgálatát. Figyelemmel kell lenni továbbá a foglalkoztatás minősége kódok változásaira is (pl. a kormányzati szolgálati viszonyt új, 63-as kódon kell feltüntetni).